IEDEREEN WATERDRAGER

Als we aan waterdragers denken zien we meteen het beeld van de kinderen en vrouwen in het zuiden, die balancerend met een bidon water op hun hoofd kilometers afleggen over droge vlaktes. Vandaag hebben 844 miljoen mensen nog steeds geen basisdienstverlening voor drinkwater: ze zijn langer dan een half uur onderweg om drinkwater te halen, ze zijn aangewezen op een niet-verbeterde bron zoals een put of een bron waar ook dieren uit drinken, of ze drinken oppervlaktewater uit rivieren, meren of kanalen…

Maar jij en ik, ook wij zijn waterdragers! Wij dragen de liters misschien niet op ons hoofd, maar ze zitten verborgen in onze kledij. Ongetwijfeld heb ook jij meerdere katoenen T-shirts in je kast hangen. Bij het maken van één katoenen T-shirt is er gemiddeld 2.700 liter water gebruikt. Met dezelfde hoeveelheid water kan 1 persoon 3 jaar lang drinken.

Gemiddeld gebruikt een Belg zo'n 100 liter kraantjeswater per dag. Via onze consumptie gebruiken we echter veel meer water, nl. gemiddeld 7400 liter water per persoon per dag. We consumeren water immers niet alleen 'direct' als drinkwater, om te koken, ons te wassen,… maar ook 'indirect', om alle goederen (voeding, kledij, papier…) en diensten (elektriciteit, mobiliteit,...) die we consumeren te produceren. We proberen er allemaal op te letten dat we de kraan niet onnodig laten lopen. We nemen korte douches en gebruiken een emmer om onze auto te wassen. Dat is al heel wat! Maar wanneer we ook rekening houden met het indirect water, kunnen we nog veel meer besparen door bijvoorbeeld:
  • een T-shirt minder snel af te danken,
  • minder T-shirts te kopen,
  • T-shirts die we niet meer dragen door te geven,
  • 2de hands T-shirts te kopen...

Door deze duurzame keuzes te maken, zorgen we ervoor dat er voldoende water is hier en elders in de wereld, nu en in de toekomst. Veel van de goederen die wij hier consumeren zijn namelijk afkomstig uit landen in ontwikkeling die al te kampen hebben met waterschaarste (India, Pakistan, Indonesië, Thailand, Ivoorkust, Ghana, Somalië, Djibouti, Kameroen).
Ons huidig consumptiepatroon heeft een zeer grote impact op de (vaak al lage) waterbeschikbaarheid in landen in ontwikkeling. Op korte termijn betekent dit inkomsten voor het land. Wanneer echter in een streek zo veel water gebruikt wordt dat meren, rivieren en grondwaterlagen uitdrogen, is dit op lange termijn niet duurzaam.

Bekijk hiernaast ook een fragment uit de film " Van Katoen, het verhaal achter jouw onderbroek" van Stéfanne PrijotHet Aralmeer in Oezbekistan is helemaal opgedroogd door overvloedige irrigatie naar de katoenplantages.

Video en foto's: © Stéfanne Prijot

 
 Heb je vragen rond wereldwaterdag@school, neem dan contact op via wereldwaterdagatschool@joinforwater.ngo


Wereldwaterdag@school is een initiatief van:

             


Met de steun van: